czwartek, 6 marca 2008

Spaghetti dla Mamy


Skoro już o włoskich smakach mowa, to nie sposób nie wspomnieć o jakiejś paście. Oto jedna z faworytek mojej Mamy. jest prosta, robi się ją szybko (zajmie Ci to akurat tyle czasu, ile potrzebuje szarlotka by się upiec), a smakuje wyśmienicie.
Zapraszam więc na:

Spaghetti z mozzarellkami i suszonymi pomidorami

Potrzebujesz (na dwie procje):
200 g spaghetti
20 połówek suszonych pomidorów w oliwie
250 g małych mozzarellek
oliva extra vergine
świeża pietruszka, do dekoracji

Co i jak:
W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć, dodaj sól i wrzuć makaron. W międzyczasie pokrój pomidory na paseczki i lekko porozrywaj kuleczki sera. Spaghetti gotuj wg wskazówek na opakowaniu tak by makaron był al dente. Odcedź makaron na sitku, przerzuć z powrotem do ogrzanek garnka, dodaj pokrojone pomidory i ser, przykryj pokrywką i popodrzucaj kilka razy.
Rozłóż porcje makaronu na talerzach, posyp peitruszką lub bazylią, skrop oliwą. I gotowe.

Brak komentarzy: